Namaz od slanutka

Namaz od slanutka puno nas naziva i humusom, a pošto ovo nije originalna receptura za humus ja ću reći da je namaz.

Kao i većina recepata koje ja kod kuće pravim, ovaj namaz ima svoju bazu na temelju koje ja mogu dobiti niz raznih okusa sa maltene istim sastojcima. Današnji namaz sadrži curry koji mu daje okus i bolju i kada samo promijeniš ovaj začin možeš imati potpuno novi namaz, a ako dodaš malo više vode ili soka od limuna gustoća namaza se mijenja i postaje (npr) preljev za salatu.

Ono što je najvažnije od svega je to da ne moraš uvijek kupovati prerađene gotove namaze u trgovinama, sa upitnim sastavom kojeg pola ni sama ne znam pročitati, a pogotovo ne znam što znače, jer uvijek postoji opcija da se napravi domaće. Domaće za koje svi jako dobro znamo da je uvijek bolja opcija od one kupovne; znamo koji je sastav i možemo mijenjati okuse kako nam je volja.

Što ti je potrebno za namaz:

–  jedna konzerva slanutka (dobro isprati pod vodom, ako ne voliš konzerviranu hranu možeš koristiti slanutak koji moraš skuhati)

– 2 režnja češnjaka

– 1 dcl maslinovog ulja

– himalajska sol i biber po ukusu

– suho prženi sezam (sezam se grije na vatri uz konstantno miješanje max 2min, time dobiva posebenu aromu)

– malo soka limuna, također po ukusu

– curry

– voda

Postupak:

– sve sastojke, osim vode, miješati sa štapnim mikserom i malo po malo dodavati vodu dok se ne dobije željena gustoća namaza

Dobar tek! 😉