Torta od kokosa i limuna (raw vegan)

Mislila sam da nikada neću dobiti ovako dobru teksturu kreme ako nemam indijske orahe. Ne sjećam se kada sam naišla na neki recept ovakve slastice, a da u receptu glavni sastojak nisu ti orasi. Naravno, s njima su torte prefine i svatko ih mora barem jednom probati, ali koliko su ukusne toliko su i skupe.

Moram li opisivati okus? – mislim da nema potrebe! I da, ako želite mir u kući režite ovu tortu na toliko komada koliko ima i ukućana inače se pripremite na rat. Bila, vidjela, sudjelovala!…

Kao što već svi znate, sve radim iz glave tako da i količine nekada ne pogodim kako treba, ali ništa se ne baca i sve se maksimalno iskoristi. Pošto koristim mali kalup, promjera 17cm, ostalo mi je nešto materijala i za muffin kalupe i za kuglice. Što je zapravo jako dobro i korisno jer u suprotnome ova torta ne bi dočekala ni dekoraciju, ni slikanje, a vjerojatno ni rezanje! Kako bi rekli – diverzija!

MUFFIN KALUPI: isti sistem kao i sa velikim kalupom, prstima se utisne podloga i prelije se krema.

KUGLICE: u ostatak podloge koja mi je ostala dodala sam malo kokosove vode koja mi je ostala tako da se kuglice mogu oblikovati (inače se raspadaju). Oblikovala sam i i uvaljala u kokosove ljuspice.

SASTOJCI:

– 200gr lješnjaka

– 20 svježih datulja

– 9 velikih žlica kokosovog ekstradjevičanskog ulja

– 8 velikih žlica kokosovih ljuspica (mrvice za kolače)

– 1 konzerva kokosovog gustog mlijeka (odjel azijske hrane u trg.)

– kora jednog limuna (NE špricanog ili namakanog u soda bikarbona otopini)

POSTUPAK za podlogu:

– lješnjake popržiti na tavi, pustiti da se ohlade i maknuti s njih ljuskice koliko god je to moguće, zatim te lješnjake staviti u multipraktik i dodati im 8 datulja, 5 žlica kokosovih ljuspica i 3 žlice kokosovog ulja, te sve skupa miksati dok se ne dobije ljepljiva i gnjecava smjesa koja se tada utisne u kalup i stavi se u frižider na hlađenje

POSTUPAK za kremu:

– iz konzerve odvojiti vodu od mlijeka (vodu možete popiti ili kasnije staviti u smoothie) i iskoristiti samo gusto mlijeko. Mlijeko staviti u blender, naribati koru cijelog jednog limuna, staviti 12 datulja i 6 velikih žlica kokosovog ulja, blendati u blenderu dok se ne dobije fina tekstura kreme, te preliti na predhodno pripremljenu podlogu (“biskvit”).

Krema će biti vrlo rijetka, neka vas to ne zavara jer nakon što odstoji nekoliko sati u frižideru lijepo će se stisnuti. Nestrpljivi mogu staviti i u zamrzivač. Najidealnije bi bilo da torta stoji u frižideru cijelu noć.

DEKORACIJA:

– za dekoraciju sam koristila kokosove ljuspice, koru od limuna i limun

Dobar tek! 🙂