Zapečeno povrće na riži

Pošto smo kao obitelj bili jako vrijedni po ljeti dok je bila sezona povrća zamrzivači su nam puni do vrha. A ideja dođe sama od sebe kada ti je običan frižider skoro potpuno prazan, a zaista ti se ne da ići do trgovine.
Ne treba ti brdo para i divlji začini da nešto bude zdravo i jako ukusno…
Rižu smo kupili po cijeni od 5 kn/kg. I kada je takva akcija kupimo više i imamo u zalihama. Mrkva također kupljena na akciji. Kada je bila sezona karfiola komad od 2.5kg (da, dobro sam napisala) platili smo cijelih 10 kuna, nasjeckali, spremili u vrećice i u zamrzivač. Patliđan i paprika su naš domaći proizvod, 100% ničim tretiran. Patliđan sam ispekla u pećnici i kada se ohladio pakirala sam ga u male kutijice i smrzavala, a papriku sam nasjeckala na male komade i smrznula svježe. Paradajz je sušen na suncu kada su temperature bile oko 35 stupnjeva (aroma mu je fantastična kao da je pečen na roštilju).
Uffff… samo da znaš kako je dobro cijelu zimu jesti domaću hranu! Možeš to i ti 😉
A ovako izgleda postupak:

Sastojci:
– Pečeni patliđan
– 3 glavice žutog luka
– Šaka svježe nasjeckane paprike
– Šaka sušenog paradajza
– Karfiol
– Dvije mrkve
– Nekoliko krumpira
Začini:
– Maslinovo ulje
– Himalajska sol (može i obična)
– Papar
– Češnjak u prahu
– Curry
– Bosiljak
– Chilli (tko voli malo ljuto)
– Prženi sezam (možeš izostaviti)

Sve skupa dobro promiješaš i staviš u pećnicu na 200C oko sat vremena. Važno je svako malo otvoriti pećnicu da izađe van para da bi povrće dobilo malo hrskavosti i povremeno promiješaj. Kada je gotovo serviraj na rižu i posipaj sa prženim sezamom. Sezam kada se poprži daje jednu posebnu aromu koja jako podigne jelo. Ja ga doslovno trpam gdje god stignem!
Dobar tek! 😉