Zobene pahuljice sa voćem

Dok još nisam bila svjesna kako funkcionira ovaj naš svijet i da je većini samo interes što veća zarada, pa makar i na štetu ljudskog zdravlja, i da proizvođače hrane ni malo ne zanimamo mi nego ih zanima zarada i kako tu zaradu povećati, i sama sam bila jako optimistična kada, na primjer, vidim reklamu fitness pahuljica koje ti obećaju nekoliko centimetara manje u struku, koje su pune vitamina i bla, bla, bla…

Onda kupiš taj paket pahuljica u nadi da ćeš skinuti koju kilu, imati više energije jer tako piše na kutiji. Također piše i da je “sa niskim udjelom masnoća”, što pahuljice same po sebi i jesu i to se ne mora naznačavati i onda kada pročitaš tako nešto “Ah, nema masnoća, baš super!”… Zaboraviš provjeriti koliko šećera sadrži, jer, na kutiji piše “zdravo” i ti tome vjeruješ.

Većina pahuljica (to se odnosi većinom na one hrskave, sa čokoladom, sušenim voćem, sa dijetalnim vlaknima, dodanim vitaminima, DJEČJE!…. itd.) sadrži 30g šećera na 100gr pahuljica!!! Danas pišem samo o šećeru jer ako krenem na ostale aditive mogu pisati do sutra. Zaključak je sasvim logičan – nećeš od ovoga izgubiti kile i dugoročno se nećeš osjećati bolje, ali bit će ti jaaaako fine i kupovat ćeš ih redovno.

Zato ti želim pokazati da možeš napraviti i svoje domaće pahuljice i u njih staviti kakvo god želiš voće, i tada znaš da jedeš nešto što je zdravo i što nema skrivenih sastojaka koji te samo tjeraju da kupiš još i još.

Ja u pahuljice stavim sastojke koje u tom trenu imam kod kuće, tako da za sve ove sastojke koje ću sada navesti postoji alternativa i uopće se ne moraš držati recepta. Ja ti dajem ideju, a tebi prepuštam maštu. I garantiram da ćeš uživati u okusu!

Što ima u ovim pahuljicama:

– zobene pahuljice

– chia sjemenke

– nasjeckani bademi

– sušene brusnice (prethodno namočene u soda bikarboni i dobro isprane jer soda ima iznimnu sposobnost da na sebe veže bilo kakve otrove)

– jabuka i banana

– komadići tamne čokolade sa visokim udjelom kakaa

– cimet

– zaslađivač po želji (med, agava, javorov sirup, kokosov šećer…)

– kokosovo mlijeko (ili bilo koje drugo biljno mlijeko)

Dobar tek! 😉